Schengenfest že ta vikend!

Ta vikend bo v prekrasnem okolju Krajinskega parka Kolpa neposredno ob reki, na meji s Hrvaško v Vinici, potekal najbolj seksi glasbeni festival daleč naokoli – Schengenfest 2011, kjer bo nastopilo več kot 23 skupin! Schengenfest je znan tudi po vrhunskem odru, ki pa bo letos še večji! To pa še ni vse, saj bo poleg omenjenih skupin tudi bogat spremljevalni program - od delavnic, nagradnih iger ter zabaviščnega parka do posebnega odra z didžeji pozno v noč.

V petek bomo lahko – med drugimi - videli kar tri vrhunske skupine. Legendarna ljubljanska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. Zelo hitro se je uveljavila kot ena najboljših zasedb tedaj zelo močneljubljanske hard-core scene, pri čemer je v nasprotju z ostalimi skupinami kmalu ubrala samosvojo pot. Po zmagovitem nastopu na tedaj največjem slovenskem rock festivalu Novem Rocku, so se Niet prebili med glavna imena slovenske glasbene scene. »Lep dan za smrt«, »Vijolice«, »Februar" so ene najbolj znanih skladb Niet, ki so se ponovno (po smrti pevca Primoža Habiča leta 1991) zbrali leta 2008 z novim pevcem Borutom Maroltom. Po razprodanih Križankah leta 2008 je sledila dveletna turneja, skupina pa je seveda še vedno koncertno in diskografsko aktivna.

Večer je več kot očitno posvečen punku, neposredno in posredno, saj bomo isti večer lahko videli in slišali še dve punk legendi: staroste slovenskega punka Pankrte z neprekosljivim Perotom Lovšinom na čelu in zagrebške Prljavo kazalište, ki so ravno tako orali ledino punka že v drugi polovici sedemdesetih let, kasneje pa so ustvarili tudi zavidljiv repertoar pop-rock klasik. Po več kot 30 letih delovanja na glasbeni sceni ter neštetih koncertih in ploščah, jih bo Slovenija lahko slišala tudi v njihovi najboljši »best of« izdaji, saj boste lahko slišali tudi največje uspešnice skupine, med katerimi si gotovo lahko v spomin prikličete »Crno bijeli svijet«, »Sve je lako kad si mlad«, »Heroj ulice«, »Ne zovi mama doktora«, »Mi plešemo« in druge. Za »uvod« pa bo poskrbel bosenski raper Edo Maajka, ki je vsem znan po svojih angažiranih tekstih in hkrati sproščeni, a »bojevniški« drži.

Sobota bo izrazito rockovsko obarvana, saj bomo lahko videli skupine različnih rock smeri in časovnih obdobij. Ob domačih progresivnih rokerjih Srečna mladina, se bo predstavil Vlado Kreslin s svojimi »rockovskimi« Malimi bogovi, s katerimi dela že od začetka 90-ih, in neverjetnim opusom uspešnic, ki jih skoraj dobesedno poznamo vsi. Za njimi bo nastopila skupina Kad smo bili Bijelo dugme, ki bo predstavila bogati zapuščino vrhunske ex Yu skupine Bijelo dugme. Med skladbami, ki jih bomo slišali, bodo zagotovo »Lipe cvatu«, »Ne spavaj mala moja muzika dok svira«, »Đurđevdan« in »Hajdemo u planine«. Pred njimi pa bodo zanimivi tudi nastopi makedonskih Superhiks, Lee Jay Cop in domačih Shyam.

Nedelja pa je povsem drugače obarvana. Namenjena je glasbenim sladokuscem različnih zvrsti, ki se dotikajo tako alternativne glasbe 80-ih let kot tudi sodobne, »mešane« glasbe, na katero prisega razmišljujoča mladina vseh starosti. Belgijci RevCo World prinašajo z originalnim članom skupine Revolting Cocks glasbo le-teh kot tudi Bauhaus, Joy Division in drugih. Na Schengenfest prihaja tudi osemčlanska glasbena zasedba poimenovana Sveže amputirana ruka Satrianija ali krajše:S.A.R.S. iz Beograda. Njihova glasba je svojevrstna kombinacija pop, rock, reggae hip-hop in bluesa z elementi tradicionalnega srbskega folka. V fuziji teh glasbenih zvrsti in idej, iz katerih izhajajo, nastajata edinstveni zvok in stil benda. Skupino Dubioza kolektiv, ki nastopi za njimi, bi lahko opisali tudi kot bosansko zasedbo s svežim pristopom hip hopa s pridihom reggaeja, duba, rocka in bosanske folklore. So notorični vodje v boju za družbene spremembe v Bosni v živo odigrajo izjemen koncert z neverjetno energijo.Na eni strani so noviteta na “Zahodu”, na drugi strani pa že priznano in priljubljeno ime med največjimi performerji v vzhodni Evropi. Septembra 2011 izide nov album “Wild Wild West”, ki napoveduje mednarodni razvcet skupine. Kultna zasedba Kultur Shock, ki predvidoma sklene koncertni program Schengenfesta, je letos pogostila z novo izdajo, tokrat že sedmega studijskega albuma, “Ministry of Kultur”. Nastopi šestjezične posadke, japonskega, bosanskega, srbskega, hrvaškega, bolgarskega in ameriškega porekla, nastanjene v Seattlu v ZDA, so podobni romski poroki: glasni, vsiljivi, trajajo dolgo in človeka, tako na odru kot pod njim, povsem izčrpajo. Obiskovalci polovico koncerta preživijo v zraku, polovico pa plešoč. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da njihovi koncerti nikogar ne pustijo ravnodušnega. Kultur Shock sicer pogosto primerjajo z bolj znanimi System of a Down in Gogol Bordello, pa vendar zvenijo dosti bolj nekomercialno.

SPREMLJEVALNI PROGRAM SCHENGENFESTA

PETEK (mali oder):
DJ program od 22.00 do 4.00 (Aliash, Mike Vale, Manuel Dark)

SOBOTA (mali oder):
Zabaviščni park od 11.00 do 20.00
DJ program na plaži od 13.00 do 17.00 (Al Passid, Balearic Elegance in drugi)
Schengenfestove igre brez meja od 17.15 do 19.00
Delavnica trebušnega plesa 19.15 do 20.00
DJ program od 22.00 do 4.00 (Exo Beltram, Beltek, Marc Bucca & Spinne …)

NEDELJA (mali oder):
Zabaviščni park od 11.00 do 20.00
DJ program od 13.00 do 17.00 (Prime Mewing, Ted Funke in drugi)
Schengenfest ima talent 17.15 do 18.00
Delavnica trebušnega plesa 18.00 do 18.45
Finale talentov 18.50 do 19.20
Nastop Matjaža Javšnika 19.30 do 20.30
DJ program od 22.00 do 4.00 (Discobajagi, Recycle Man, Peter Nikolich in drugi)


Avtor: Bojan Rojko

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 1.8.2011 ob 19:00



LINKED/povezane objave

SCHENGENFEST 2011
Že četrto leto zapored bo v najbolj vročem mesecu leta, natančneje od 5. do 7. avgusta 2011, v prekrasnem okolju Krajinskega parka Kolpa...