SONAR 2012 report

Letošnja Sonar letina je bila ena bogatejših do sedaj. V Barceloni preživel pet dni in devet partijev. Zato se ne bom spuščal v podrobno analizo dogajanja in bom raje osvetlil en dan, morda moj najboljši Sonar dan do sedaj – sobota 16. junij.

Po hitrem bujenju v kasnem popoldnevu smo se z ekipo odravili preveriti kako utripajo uličice v El Ravalu. Še prekmalu smo se znašli nasproti železniške postaje, kjer so nepričavano odmevali debeli basi. Izkazalo se je, da gre za Luciano party presenečenje v stilu Hawtinovega nastopa dan prej med sadnjem in zelenjavo La Boquerie. Luciano in mimoidoči, ki so se zbirali name niso naredili pretiranega vtisa, sama zgradba postaje pa. Veliki oboki in kupole so še dodajali globinu basovskem pulzu.


Vseeno sem kmalu odbrzel proti MACKBA, da bi ujel veterana Dj Harvej o katerem kroži veliko zgodb -npr. da pred vsakim nastopom rad naredi sound check z lastno opremo. In moram reči, da ni razočaral. Set je bil raznolik na dober način, prehodi so peljali, cel čas se je smejal ispod svojih velikih očal in ja - zvok je bil prerfekten. Glede na to, da so mu ob začetku prinesli steklenico ameriškega burbona na ledu in da je skušal na vsak način prepričati zadolženo za timing, da mu pusti zaigrati še malo, se je najbrž zabaval tudi sam.


Nato ponovno hektičen premik na nočno prizorišče in vstop ravno še pravi čas za nekaj pesmi New order z velikega odra, ena izmed njih je bila Blue Monday in nekaj deset tisoč glavi Sonar je prepeval.
Nadaljeval sem s še enimi angleži – Metronomy, ki so prvič nastopali na Sonarju. Izdelana estetika »angleške riviere« in ravno pravo nihanje med poletnimi lahkotnostmi ter temnimi zavesami nizkih akordov izpod retro sintetizatorjev je bila simpatiča kombninacija. Maja Jane Coles je zgodbo nadaljevala z manj nostalgije a več energije. Njen vokal in remiksi so vse bolj iskani in za dj opremo je delovala poponoma suvereno. Popoldan je tudi ona že nastopala, kot presenečenje na Mobilee žurki ob bazenu na eni izmed Barcelonskih streh.

Trojček je zaključila kanadska ekipa Azari & III, ki je v minulem letu nekaj mesecev vztrajala v setih mnogih djev z remixi njihovega Hungry for the power. Pevca sta dopolnjevala vokalno igro falsetta in globokega basa s plesnimi koreagrafijami na robu med slabim okusom in genialnostjo.
Po premiku na tretji oder in kratkim počitkom med nažiganjem Modeselektor dua z na trenutke pre-smart vizualijami je oder zasedel gospod Laurent Garnier v sklopu projeka L.B.S., kjer nastopa kombinirano v živo in kot dj. Sonar 2012 je zaključil z izjemnim setom in klasikami kot npr. Crispy bacon v novem kontekstu, vzdušje je bilo fenomenalno!
Nato pa nazaj v El Raval z nasmehom do hvaležnih ušes.
 

Avtor: InBlack

Objavljeno: