Mars Music in Kino Šiška predstavljata: GRAMATIK

Mars Music in Kino Šiška predstavljata: GRAMATIK

Iz Portoroža … preko celega sveta … nazaj domov! Gramatik prihaja v Slovenijo! Gramatik, slovenski producent, ki trenutno biva v New Yorku, že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertnih odrih in vzpostavlja poseben odnos z občinstvom po vsem svetu. In kmalu končno prihaja tudi v Slovenijo! Gramatikov nastop se iz Kina Šiške ''seli'' na večje prizorišče, saj so vstopnice za prvotno lokacijo pošle v rekordnem času! Gramatik bo tako v petek, 5. septembra nastopil v ljubljanskih Križankah! Vstopnice, kupljene za Kino Šiška, veljajo za novo lokacijo – ljubljanske Križanke! Pohitite z nakupom svoje vstopnice, da ne ostanete praznih rok.

Gramatik je v začetku letošnjega leta izdal album The Age of Reason, prelomno ploščo svoje kariere. Kot prva je izšla pri njegovi založbi Lowtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo. Kot vemo, se mojster pravil nauči zato, da jih zna kršiti. Gramatik z albumom The Age of Reason izkazuje glasbeno rast, s katero se upira žanrskim definicijam, in krši status quo elektronske plesne glasbe, s tem pa je zvoku, ki ga pripisujemo njegovi znamki, dodal nove razsežnosti.

Gramatik že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertnih odrih in vzpostavlja poseben odnos s publiko po vsem svetu. V obdobju, ko se je večina glasbenikov in glasbena industrija nasploh borilo, da bi ohranili svoje stare vire prihodkov, se je Gramatik na vrat na nos podal v prihodnost, kot si jo je predstavljal sam – v izmenjavo datotek. »Osvoboditi glasbo, tako da jo ponudiš brezplačno,« je postalo vodilo v Gramatikovi karieri. Leta 2010 je, po izidu petih albumov, začel objavljati povezave do torrentov z njegovo celotno diskografijo. Oboževalci so se odzvali – si izmenjavali datoteke in v deset-tisoč glavih množicah drli na koncerte.

Gramatik se ni nikoli bal jasno in odkrito govoriti s svojim občinstvom. S svojo zadnjo ploščo #digitalfreedom je spodbudil nov pristop k avtorski zakonodaji in diskurzu. V svojih rednih in navadno dobro sprejetih objavah v družbenih medijih je popeljal odnos med umetnikom in oboževalcem na zelo oseben nivo. Pogosto govori o svoji ljubezni do Nikole Tesle in, kar je še pomembneje, o razlogih, da ceni Teslino dediščino in ozaveščeno napredno življenje kot takšno. Njegova dodelana odrska scenografija celo posnema Tesline tuljave.

Z izidom albuma The Age of Reason se ni nič spremenilo. Gramatik podrobneje pojasnjuje epski naslov albuma, ki ga je »navdihnil standup nastop komedijanta Georga Carlina. Pošalil se je o dejstvu, da je bil katolik, dokler ni dosegel določene »razsvetljene starosti«. Tudi sam trdno verjamem, da v človekovem življenju nastopi čas, ko doseže ti. »razsvetljeno starost« in se zave, koliko nerazumnih prepričanj, brezsramnih protislovij in nelogičnih omejitev je iz raznovrstnih zlohotnih razlogov vsiljenih družbi. Vse to je namenoma zasnovano tako, da ostajamo postrojeni, in nam preprečuje, da bi se kot vrsta v polnosti uresničili. Nekateri to starost dosežejo prej, drugi pozneje, večina pa na žalost nikoli. Rad bi [s svojo glasbo] več ljudi privedel do tega, da bi prej dosegli razsvetljeno starost. Morda. Ali pa bi vsaj rad povezal tiste, ki čutijo enako.«

Ne zamudite Gramatika v živo v petek, 5.9. ob 21.00 v ljubljanskih Križankah!

 

Avtor: Xena

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 30.6.2021 ob 10:00