SKUPINI NON SO DEPECHE MODE DOVOLILI IZDAJO PRIREDBE SKLADBE »IT'S NO GOOD«

Ni pogosto, da slovenska skupina izda priredbo tako znane svetovne skupine kot so Depeche Mode, z njihovim dovoljenjem. "Not Everything Is Made In China" je prvi album, ki ga je skupina NON izdala v Angleščini, pred dobrima 2 letoma (Echozone/Sony Music). Fantje so se projekta lotili zelo resno, kar dokazuje tudi snemanje videospotov za skladbi »3rd« in »Gender Changer« z mednarodno filmsko ekipo. Single, ki ga je skupina hranila za zadnji single s plošče, pa je pesem »It's No Good«, njihova verzija pesmi slovite skupine Depeche Mode. NON so za izdajo skladbe dobili dovoljenje od Martina Gora, oziroma njegovega izdajatelja. Videospot za pesem »It's No Good« so posneli na različnih lokacijah (na koncertu na Hipodromu Stožice, v Križankah in na Schengenfestu 2009. Režijo je prevzel znani slovenski režiser Miha Knific, ki je zanje posnel spot tudi za skladbo »Gender Changer« in s katerim je požel odobravanje tako pri nas, kot tudi v tujini. Tako ta skladba, kot tudi druge s plošče dokazujejo, da skupina sodi med zrele zasedbe na svetovni ravni.

Velika čast je bila za skupino NON, ko so jih povabili na nastop pred slovitimi The Killers, ko so ti nastopali na hipodromu v Stožicah v Ljubljani pred več kot 20.000 glavo množico. S tem koncertom NON lahko predstavili svojo glasbo širši množici in odziv le-te je bil res neverjeten. Skupina je takrat dokazala, da sodi v sam vrh slovenske progresivne glasbene scene in da lahko nastopa tudi pred drugimi velikimi imeni svetovnega formata, kot so Kosheen, Blues Brothers Band, Fiction Plane in drugi.

 

NON bi lahko uvrstili med indie rock zasedbe, njihova besedila v angleščini, polna simbolizma, pa podpirajo intenzivni ritmi, elektronski zvoki in kitarski rifi. Njihovo glasbo bi lahko pisali kot protislovje ljubezenskih pesmi, pesmi hrepenenja, poželenja, obžalovanja in prazne energije, ki se prepletajo z bogato zvočno sintezo kitare in elektronike.

 

 

VEČ O SKUPINI NON

 

Ljubljanska skupina NON, ki jo sestavljajo Matjaž Zdešar, Grega Vrečar, Damjan Čosič in Boštjan Brcar, je svojo glasbeno pot začela v skupini Ks!ht leta 1999. Prvi single »Pika« je skupaj z videospotom izšel leta 2001 in je skupino nemudoma pahnil v medijsko prepoznavnost. Naslednjega leta je skupina izdala svoj prvi album »…in profit=duša« (»…v zaslužku=duša) pod okriljem največje glasbene založbe v Sloveniji, Dallas Records. Drugi single »Sem sam« in videospot zanj so izdali leta 2003 in ga predvajali na lestvici MTV World Chart Express. Tega leta so nastopili tudi na večjih festivalih, kot so Trnfest, Rock Otočec in na prireditvi od dnevu državnosti na Trgu Republike.

 

Leta 2005 je skupino zapustil kitarist in Ks!ht je prenehal obstajati. Z zunanjo spremembo skupina tako doživi notranje preobrazbe, kar se izraža v novih glasbenih dimenzijah, kompleksnejših besedilih, melodiji in harmoniji. Skupina naredi korak naprej in se z novim konceptom preimenuje v NON. Dragocene odrske izkušnje pridobiva na mednarodnih festivalih v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

 

Svoje večletne izkušnje videospotov in odrskih nastopov štirica uporabi kot odskočno desko pri ustvarjanju novega materiala, za piko na i pa jim na pomoč priskoči v Londonu živeči glasbeni in filmski producent John Golley. V sodelovanju z njim so leta 2006 predstavili single »3rd«, katerega neobičajen in misteriozen videospot je bil premierno predvajan na MTV Adria.

 

 


Avtor: Bojan Rojko

Objavljeno: