Ko mladina združi moči: MOxCU na festivalu Lent

Festival Lent bo letos obeležil 20. obletnico svojega delovanja in s tem začrtal pomemben jubilej največjega mariborskega kulturnega dogodka v letu. Vendar pa letošnji Lent ne bo samo v znaku bogate tradicije in preteklih uspehov, temveč s seboj prinaša tudi zvrhano mero glasbenih novosti in mladostniške svežine. Leto 2012 namreč predstavlja začetek novega sodelovanja, v sklopu katerega se bosta Mladinin oder (MO) in elektronski oder Creative Underground (CU) združila (x) na skupni lokaciji v Kinu Udarnik ter pod isto streho dolgo v noč razvajala vse ljubitelje moderne urbane glasbe.

Med 22. junijem in 7. julijem se bo predstavilo več kot 80 glasbenih skupin/mladih bendov in DJ-ev iz Slovenije in tujine ter številni odmevni gosti, med drugim tudi nizozemski hiphop trendseterji Dope D.O.D. (24. junij), italijanski mojster elektronske undeground produkcije Dusty Kid (23. junij) in DJ-ski dvojec Alex di Stefano - Norbert Davenport (7. julij). Sicer pa bosta odra postregla tudi z naborom nekaterih najboljših »undeground« glasbenih ustvarjalcev iz držav nekdanje Jugoslavije. Že na uvodni večer se bo predstavil bosanski Leni kravac, 26. junija sarajevska mash-up mojstra Diskobajagi, 30. junija srbski hardrokerji Rain Delay, 5. julija pa edinstvena bosanska mešanica etna in duba Sopot s čisto novim albumom in energična zagrebška underground senzacija After je bolji od partija (ABOP).

Medijski sponzor Mladininega odra tednik Mladina kot vsako leto ob bogatem glasbenem programu pripravlja tudi zanimivo fotografsko razstavo mednarodno uveljavljenega jamskega fotografa Petra Gedei-ja … Čudoviti svet podzemlja , ki bo na ogled skozi ves festival v Udarnikovem predprostoru. Po Mladininem izboru pa si boste lahko brezplačno ogledali še štiri izmed najbolj zanimivih filmov sezone, ki so vsi po vrsti med letom že uspešno gostovali na udarniškem platnu. Ob torkih in petkih ob 19. uri bodo na sporedu sledeči filmi: dokumentarec o zlatih letih jugoslovanske filmske industrije Cinema Komunisto (26.6.), kanadski menage a trois Xavierja Dolana Namišljene ljubezni (29.6.), po Chejevih dnevnikih in pričevanjih posnet izjemen dokumentarec Che – Novi človek (3.7.) in za konec še vrhunska črna roadtrip komedija Mammuth (6.7.) z Gerardom Depardieujem in v režiji neprekosljivega dvojca Gustave de Kervern – Benoit Delepine.

Zaradi bogatega programa z vsaj štirimi nastopajočimi na en večer, obiskovalce in obiskovalke še posebej opozarjamo, da se naj dogodkov udeležujejo pravočasno. Koncerti se bodo začeli ob 22.30 in bodo trajali nekje do polnoči, razen 26. junija (22.00) ter 1., 4., 5. in 6. julija (21.00), ki pa jih zaradi odličnih skupin nikakor ne gre zamuditi. Program bo zaokroževalo več kot 60 DJ-jev iz Slovenije in tujine. Odra bosta med tednom odprta od 21. do 4. Ure ponoči, med vikendom pa od 21. do 6. ure zjutraj. Vstop je možen samo s festivalsko karto Lenta in dnevno vstopnico Festivala Lent.

Tim Strnad, producent Mladininega odra: "Mislim, da je vse, kar se je dogajalo v zadnjih sedmih letih gradilo in doprineslo k letošnjemu MOxCU dogajanju. Skupaj smo boljši, glasnejši in lepši kot kadarkoli poprej!"

Žan Lebe, producent elektronskega odra Creative Underground: »Po uspešnem ognjenem krstu v lanskem letu bo oder Creative Underground v letošnjem letu naredil precejšen korak naprej ter obiskovalcem ponudil še bolj svežo, kakovostno in kreativno elektronsko glasbo. Tudi tokrat smo k sodelovanju povabili več kot 60 obetajočih ustvarjalcev iz vse Slovenije, ki bodo pozno v noč tresli plesišče velike dvorane Udarnika, repertoar nastopajočih pa zaokroža nekaj odmevnih in izkušenih nastopajočih iz tujine. Največjo novost nedvomno predstavlja simbioza z Mladininim odrom, s katerim nam je z združenimi močmi uspelo ustvariti celovit in zaokrožen program, ki na enem odru združuje elektronsko in bendovsko glasbo. Ko bo torej med festivalom padlo vprašanje »kam pa zdaj?«, naj bo odgovor brez obotavljanja – »V Udarnik!«.

Več informacij na:
http://www.festival-lent.si/program/prizorisce/calendar/location/tx_cal_location/Mladinin_oder_X_Creative_Underground/

Za več informacij se obrnite na:
Ziga.brdnik@udarnik.eu // (040) 680563

Avtor: Xena

Objavljeno: