Licenca za DJa?

V teh dneh na socialnih omrežjih poteka burna debata okrog predloga za licenciranje DJev. Kljub številnim mnenjem, pojasnilom in odzivom nam ni bilo čisto jasno, za kaj točno gre in čemu toliko negativnih komentarjev. Ker nas na sestanku ni bilo, smo se odločili, da situacijo preverimo pri relevantnem viru. Dean Windisch je na sceni že veliko let, večina pa ga pozna kot voditelja in gonilno silo oddaje DJ Time.

P: Dean, nam lahko pojasniš, za kaj sploh gre pri tej ideji?

DW: Z letno licenco DJ dobi pravico, da ima lahko na računalniku 18.000 pesmi, ki jih lahko javno predvaja. Kje je dobil te pesmi in od kod jih je presnel, pa je njegova odločitev. Licenca je zamišljena po principu, ki je v veljavi tudi v drugih državah. Naj bi pa bila licenca obvezna, če DJ ne vrti z originalnih plošč ali ni lastnik posnetkov. Podlaga za to je 50. člen ZASP. Morda še pojasnilo - lastnik posnetkov še ne postaneš s tem, ko jih kupiš. Lastnik je založba oziroma nekdo, ki tega posnetka še ni prodal založbi in to lahko dokaže.

P: Se pravi, da dokler plačuješ letno članarino, je vseeno, kje dobiš te pesmi, ker gre del teh prispevkov itak za kritje avtorskih pravic?

DW: Da! In to je bilo večkrat poudarjeno. Pavšalni sistem uporabljajo vsi, ker je najlažji in najhitrejši. Zato ga je povzel cel svet.

P: Nekateri omenjajo, da naj bi za ta denar lahko vrteli zgolj pesmi z nekega serverja, do katerega bi imeli dostop vsi, ki bodo plačali licenčnino. Kaj je s tem?

DW: Seveda ne! Server je le dodatna opcija, s katero bo omogočen dostop do nove glasbe, ki jo zastopajo določene založbe v Sloveniji. Ali si bo DJ to glasbo prenesel ali ne, je njegova odločitev. Je recimo nekakšen bonus. Zagotovo pa to ne pomeni, da bodo sedaj DJi lahko vrteli le glasbo samo s tega serverja. Če vprašate mene, bi mi bilo še lažje, če ne bo treba postavljati takšnega serverja.

P: Se že kaj ve, koliko bi stala letna licenčnina?

DW: Prvi predlog je bil 300€ plus DDV. Nekateri so predlagali celo višjo.


Avtor: Kelvan

Objavljeno: