Alien je mrtev! Naj živi Recycleman!

O pokopu legendarnega Aliena reinkarniranega v RecycleManu, epskih žurih DJ Pohe v zlati dobi Gaviolija, poklonu Umeku, bratenju z Guštijem, Matthewom Hoagom in Beltekom ter revolucionarnih načrtih ob Evoluciji po Paulu van Dyku. V soboto 16. julija se bo ob veliki vrnitvi Paula van Dyka v Ambasado Gavioli, desetletje po enem najboljših žurov v zgodovini izolske lepotice, tudi Dalaj vrnil na plesišče, kjer sta z Jamirkom pred debelim desetletjem koreninila domačo drum & bass sceno.

Zakaj si pokopal Aliena, legendo slovenskega hiphopa in alter scene?

Glasba Aliena je zapis nekega časa, generacije devetdesetih. Po svoje me izjemno veseli, da je šla mladina z zvokom naprej, kar pa ne velja nujno za žive nastope. Kar opažamo z ekipo glasbenikov s katerimi nastopam, pa ne govorim iz ega, je, da smo izjemni v izvedbi in zvoku. Ko pridemo z našim funkom naredimo live duck sauce na vegetarianski podlagi in zapečemo burek v ueber subsonic pizza hut, kar potrjujejo redna povabila na nastope. Po domače: We kick ass like donkey!  A Alien izven Slovenije ne pomeni nič in ker gre za izjemno uporabljeno ime, kot na primer Alien Ant Farm, Mr. Alien, DJ Alien, pa seveda filmska franšiza in tako naprej, sem se tudi zaradi tega odločil pokopati tega tujca.

Če nastaviš ogledalo današnji sceni - je še leva? Jan Plestenjak, ki smo se mu vsi smejali, je danes vrh popa, koketira z orkestri, milanskimi studii in svetovnimi trendi.

Morda res, a Jan še ni nastopil na festivalu Lent, ki je rezerviran za glasbeno elito. Koketiranje s prodajo krompirčka v fast food restavracijah je obrtniška dejavnost, kar me osebno, kljub prodajanju Bureka, ni nikoli zanimalo. Celo na bencinskih črpalkah mi uslužbenke pojejo slavo v smislu, da ne zmorejo osladnosti Janove produkcije itd. Sicer sva z Janom osebno zakopala bojno sekiro, so pa potožili glasbeniki, da jim je težko štancati honorarje na takšnih nastopih, kot so njegovi.

Kaj prinaša glasbeno svežega na sceno RecycleMan, v čem se odmika od Aliena?

Ker sem vegetarijanec, bom mešano na žaru preskočil, a stilska pestrost v zvoku bo velika. Pomembna bo nevezanost na slovenščino v tekstovnem smislu, saj bodo teksti poleg angleščine še v srbosanskohrvaščini in italijanščini. RecycleMan bo z lahkoto recikliral od funka do punka. Predvsem pa bo gojil globalen elektronsko obarvan sound. Smo v dobi iPadov, GPRsov, plejstejšnov, skuterjev in avtomobilov na alternativni pogon. Če sem imel v Indiji že tri leta avtomobil na električni pogon, vsekakor ne morem v Sloveniji furat retro rap in se igrat človek ne jezi se?

Je RecycleMan didžej, performer, bend, multimedijski projekt, performans ali pa preprosto kar nekaj ...?

Kar nekaj vsega tega. Naša dežela je fantastičen poligon za izobrazbo in kaljenje v vseh možnih poklicih in profesijah. Tako sem kot RecycleMan v eni osebi booking manager, administrator, tajnik, PR, logistik, stage-manager, asistent produkcije in šele na koncu artist, performer, DJ - kar je izven meja naše dežele redko in sploh so vsi glasbeniki, didžeji idr. v profesionalnem izrazu artisti in ne vse od prej naštetega. Včasih to lahko tudi stane premoženj, ko niso recimo še svoji administratorji. No, pri nas smo vajeni "multitaskinga" in se lažje znajdemo v tistem, kar imamo zares radi. Pač, lajf ni le lahkoten vetrc čez planjave. Sicer je pa ekipa RecycleMana širša, nisem one-man-band oz. samotni jezdec. Sodelujem z izjemnimi glasbeniki in producenti, ki bodo imenovani ob vsakem izzidu posebej.

Bo projekt zaživel tudi v glasbenih izdajah?

Zaradi preteklih izkušenj vem, da zagotovo ne bo uradnih CD-izdaj. Vse bo digitalno, občasno bomo, govorim v množini, ker je ekipa RecycleMan širša, objavili kakšen bootleg. Trenutno sodelujem z Guštijem, ki je dobro vsidran na pop rock sceni v regiji MTV Adria. Sodelujemo zaradi glasbene naklonjenosti in spoštovanja med avtorji. V realizaciji je klubski remiks za Guštijev single Igra, ki bo, kot dogovorjeno, izšel v ponedeljek 1. avgusta in bo namenjen klubski publiki. Z Matthew Hoagom delava na njegovo povabilo prvi featuring, kjer bo podpisan RecycleMan. Gre za deep house himno projekta LoveLight, ki ga bova izdala po poletju. Predvidoma se nama bo priključila še ena odlična pevka, katere ime pa naj ostane še skrivnost. Tizer v smislu: ‘Who the f*** is RecycleMan;’ pa je v finaliziranju. Ta stilski mashup bo neke vrste homage tehnomojstru Umeku. Lani v Grčiji sva se zavohala tudi z Beltekom, tako da sodelovanja z njim tudi niso izključena. Na zalogi je tudi en potovalni komad za vse ljubitelje slovenskih avtocest. Toliko o tem.

Alien je bil kot DJ tudi rezident Ambasade Gavioli, kjer sta z Jamirkom orala ledino domače d&b scene. Kakšni so spomini. Epski?

Epski so bili predvsem afterji. Vendar je bil tisto DJ Poha, ki se za razliko od Aliena ni medijsko promoviral. Sami večeri so bili pa, če sedaj pogledam nazaj, izjemno pestri, saj smo bili praktično edini uradni resident DNB-night v širši okolici in so ljudje uletavali samo in zgolj zaradi drum in bassa iz Švice, Avstrije, Madžarske in Dalmacije. Vibe je bil tako izjemen, da je bil večkrat občutek fizičnega letenja in dejansko smo imeli publiko, ki v 90% ni konzumirala nikakršnih kemičnih substanc za razliko od heavy tehno spodnjega floora, kjer je bilo morda zgolj deset procentov publike ‘straight’. Glasbeno sva z Jamirkotom vrtela že tudi breakbeatz, predvsem Chemical Brothers, Daft Punk, Future Sound Of London itd. Photek, Goldie, Ronie Size so bili stalnice. Menda sva izobrazbo nudila marsikateremu upcoming didžeju. Ker sem takrat didžejal profesionalno že kakšnih sedem let, mi je bilo z nivoja novosti zanimivo predvsem globaliziranje, saj je vsekakor večji izziv vrtet glasbo mednarodni publiki. Jamirko je potem razvijal ekipo RDYO, sam pa sem se posvetil multimediji, ilustraciji, slikarstvu in se preselil v Indijo za ‘zmeraj’. Torej sem zdaj neke vrste gasterbajtar v lastni deželi ... hu hu ...

V AG se po dolgem času vračaš 16. julija ob boku Paula van Dyka, ki ga tudi nismo videli tam že 10 let, oba pa prihajata z novima projektoma. Kaj lahko pričakujemo od tebe?

Ker sem nosilec programa v zgornjem RecycleMan flooru ne bom ravno ob Paulovem boku, a vsekakor kvaliteten kontrapunkt v izjemnem večeru, kjer bo prevladoval pester izbor plesne glasbe. Nekje med house tech, electro funk housom z odličnimi remiksi in svežimi vokalnimi digitrončki. I love dubstep, tako bo vmes tudi wobble trening in maksimalno osvežilnimi mash-upi. Vsekakor plesno funky ‘drop the freshsure’ sexy RecycleMan style event vreden vsakega evra!


Avtor: EEMM

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 6.7.2011 ob 16:54