Gareth Emery

Eureka! Music je s svojo tretjo sezono uspela preskočiti tisto, kar se je ob začetku zdelo nepredstavljivo. Postati prepoznavna slovenska organizacijska znamka klubskih večerov. Začenši z septembrsko deseto obletnico Elyksirjevega udejstvovanja na slovenski elektronski sceni in kasnejšega jesenskega delirija ob nastopu popularnega Dash Berlina, ter zimskega razbijanja Simona Pattersona, bo svoj neusmiljeni pohod pred poletjem končala 26. aprila z Garethom Emeryjem. Nastop 30-letnega Britanca iz Southamptona predstavlja vrhunec letošnjih fantastičnih klubskih večerov v ljubljanskem klubu InBox. Glasbenik, ki mu je ob prehodu v najproduktivnejše življenjsko obdobje uspelo poseči med zvezde, bo Ljubljano obiskal v sklopu svoje svetovne turneje imenovane Northern Lights World Tour.

Korenine njegove glasbene poti so začele poganjati, ko je dopolnil štiri leta in začel igrati klavir. Še predno je zaključil glasbeno šolo, se je osredotočil na zvoke s priokusom kitare. To je bil čas, ko je na angleškem otoku kraljevala skupina Oasis, s katero je Emery kot član predskupine nastopil tudi na festivalu Joiners venue. Gareth je bil takrat star komaj 15 let. Njegova glasbena prelomnica se je zgodila leta 1998, ko je skupaj s prijatelji obiskal klubsko meko na otoku Ibiza. Po kasnejšem več mesečnem učenju ustvarjanja glasbe s pomočjo računalniških komponent, je kot strela z jasnega prišla njegova prva klasika, ki jo je izdal pod vzdevkom GTR z naslovom Mistral. »Na začetku nisem imel ničesar. Nihče mi ni pomagal, o pogodbi s kakšno založbo, pa sem lahko le sanjal. Nisem imel denarja in ideje, kako uspeti v svetu glasbe. Praktično sem bil eden izmed otrok v Southamptonu, ki je ustvarjal povprečne komade na najcenejši glasbeni opremi. Vse ostalo je prišlo samo od sebe,« se spominja svojih začetkov. »Očitno je vse mogoče,« še doda.

Emeryju je pot do slave pomagal tudi remiks klasike The Shrink – Nervous Breakdown. Ta je bil izdan leta 2002 in predvajan na angleškem BBC Radio 1. Štiri leta kasneje smo ga lahko prvič zagledali na popularni lestvici DJ Mag Top 100, kjer je zasedel 34 mesto. Že leta 2007 sta velikana Paul van Dyk in Ferry Corsten kovala Emeryja med zvezde. Gre za osebo, ki bo v prihodnosti krojila sam vrh trenserske subkulture, sta povedala v enem izmed takratnih intervjujev. Nista se zmotila, saj je Britanec od takrat s svojim inteligentnim melodično progresivnim zvokom le še korakal proti samemu vrhu. Tako mu je lani uspelo priti med deset najpopularnejših elektronskih zabavljačev na svetu. S svojo založbo Garuda pa zdaj skuša odvzeti monopolni položaj založbi Armada, ki je v lasti prvega DJ-ja na svetu Armina van Buurena. »Leto 2009 sem v celoti posvetil svoji založbi, saj sem želel, da bi moja glasba dobila streho nad glavo,« pove Gareth. »Temeljni kamen je bil že zdavnaj položen. Potrebnega je bilo veliko truda, a zdaj je zacementirana še zadnja opeka, ki skuša sijati.« Še pred tem se je Gareth spogledoval s svojim prvim studijskim albumom, ki ga je svojim oboževalcem obljubljal vse od leta 2006. »Težko je slediti studijskim sanjam, če si vseskozi na poti. Vesel sem, da so se vsa odrekanja in vloženi trud poplačala,« razlaga Britanec ob spominu na lanskoletni izid prvenca Northern Lights.

Človek z neverjetno energijo do življenja, bo v torek 26. aprila v ljubljanskem klubu InBox slovenskim trance zanesenjakom uprizoril šov, s katerim osvaja svetovna plesišča. Za tiste, ki še ne veste, v sredo 27. aprila imamo Slovenci dela prost dan.


Avtor: Eureka!

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 18.4.2011 ob 13:45