Mario Ranieri - Intervju

Pred sobotnim nastopom avstrijskega hardtechno superzvezdnika MARIA RANIERIJA v Simfoniji objavljamo še zelo zanimiv intervju, ki ga je z Mariom opravil David Beganović.

1. Pozdravljen Mario! Kako si, kaj počneš v zadnjih dneh?

Hej! Super sem, hvala. Sicer malce pod stresom ves dan, drugače pa vredu. Kot verjetno že veste, je moja zaročenka letos aprila rodila hčerko, ki sva jo poimenovala Elena Maria. Zelo je luškana, naju z Manuelo potrebuje ves čas. Prav tako letos zadnje leto obiskujem svetovno znani SAE inštitut na Dunaju, kjer želim zaključiti študij audio inžiniringa. Veliko moram pisati o glasbeni industriji in podobnih zadevah... Neverjetno, koliko dela imam ta trenutek!


2. Pred kratkim (kot si že omenil) si postal oče, čestitamo! Kako ta velika sprememba v tvojem življenju vpliva na tvojo kariero, glasbo in vse ostalo?

Ja, res je zelo super biti oče. Zelo mi je všeč. Vendar pa mi vzame tudi ogromno časa. V tem trenutku enostavno nimam dovolj časa, da bi ustvarjal glasbo, poleg hčerke je pa tukaj še študij na SAE, ki sem ga že prej omenil. Kljub vsemu bo na moji podzaložbi Vernacular kmalu izšla nova plošča imenovana Ranieri - Escape from Dalaran. Psevdonim Ranieri uporabljam za počasnejšo techno glasbo. Poleg hardtechna rad eksperimentiram tudi z ostalimi podzvrstmi, tako da si vzamem malce časa tudi za nekaj novega. V kratkem načrtujem tudi novo izdajo na moji založbi SCHUBfaktor, prav tako pa ustvarjam tudi remix za brazilski dvojec Pet Duo.


3. Že dve leti minevata od tvojega zadnjega nastopa v Sloveniji (Simfonija). Kakšne spomine imaš na tvoj zadnji nastop pri nas?

Bilo je fenomenalno! Spomnim se, da je bilo ogromno ljudi, ki so noreli do konca. Prav tako mi je v spominu ostala neka punca, ki je ves čas plesala pri meni na DJ boothu, v nekem trenutku pa polila pivo po gramofonih. Noro, noro, noro! :) Vendar to mi je všeč, ljudje se morajo znoreti, saj je tudi moja glasba namenjena temu. Jaz se tudi znorim ob mojem nastopu! :)


4. Od tvojega zadnjega nastopa pri nas pa do dandanes se je veliko stvari v hardtechno sceni spremenilo. Kaj misliš o tem in kako bi primerjal takratnjo in sedanjo hardtechno sceno?

Mislim, da je edina stvar, ki se je spremenila promotorji ter organizatorji partyev. Promotorji dandanes pravijo: "Ahhhh hardtechno scena ta trenutek ni v dobrem stanju bla bla bla ", vendar kjer koli nastopam je ljudem še vedno všeč hardtechno. Val minimala je zagotovo spremenil smernice, vendar hardtechno še zdaleč ni umrl, prav tako ne njegovi privrženci. Ljudje, ki spremljajo to glasbo še vedno obstajajo, vendar klubi in promotorji hardtechna ne podpirajo tako kot včasih. Osebno rad eksperimentiram tudi z ostalimi podzvrstmi vendar kot Mario Ranieri vedno ostajam na najtrši strani techna. To je še vedno edina glasba, ki me spravi v gibanje po 15 letih. Zato ljudem in hardtechno privržencem sporoča: Razmišljajte pozitivno in se ne zmenite za pesimistična mnenja ostalih - mi smo še vedno tukaj!


5. Leta 2008 si sodeloval tudi s Frankom Kvitto s katerim sta ustvarila tudi glasbeni video imenovan Tourette. Skupaj s Frankom sta imela tudi nekaj back to back nastopov širom sveta. Načrtujeta s Kvitto v bližnji prihodnosti še kakšno sodelovanje?

Zelo rad sodelujem s Frankom, vedno se odlično zabavava, tudi najinim fanom je vsak skupni projekt v zadovoljstvo. Vendar v tem trenutku se ne srečujeva več pogosto. Frank je prav tako dobil sina, s katerim skupaj z ženo živijo v Nemčiji. Jaz imam hčerko in živim v Avstriji. Tudi v isti booking agenciji nisva več, tako da zelo poredko skupaj nastopava. Ampak, zagotovo bom v prihodnosti odletel v Nemčijo, ga obiskal in skupaj bova ustvarila nekaj novega materiala za naše fane! ;)


6. Če bi lahko izbral enega, kateregakoli izvajalca, katerekoli glasbene zvrsti s katerim bi glasbeno sodeloval, koga bi izbral?

Marilyn Manson. Zakaj? Ker mislim, da je zelo zanimiva oseba. Ne kot glasbenik, predvsem kot oseba. Ko spregovori, iz njegovih ust pride veliko modrih besed. :) Zame glasba ni prvotnega pomena v tem primeru. Zanima me glasbenik kot sam, kako razmišlja, kaj in kako izraža ter to za kar se zavzema.


7. Kakšno je stanje s tvojimi založbami, pripravljaš kakšne nove projekte in izdaje?

Iskreno povedano, vinyl tržišče ni v dobrem stanju, vendar poskušam vse svoje izdaje izdati večinoma v vinyl zapisu. Zame je to edini pravi način izdaje - vendar je dandanes zelo slaba situacija. Vsi poznamo zgodbo o digitalizaciji, mp3, traktor DJ-jih in ostalo o čemer ne želim ponovno govoriti. Kot sem že omenil v kratkem na police prihaja Escape from Dalaran, po novem letu pa tudi nova plošča na SCHUBfaktor, tako da zaenkrat nekako še gre. Morda bo v nekaj letih vinyl povsem izumrl in bom moral izdajati le digitalne zapise - česar si res ne želim - vendar mislim, da bom slej ko prej moral. Žalostno, a resnično. Prej sem omenil zadnje leto na SAE inštitutu... Ravno ta tematika je del mojega zaključka šolanja. Predstaviti moram prihodnost glasbene industrije, distribucijskih programov in podobne zadeve. Ponovno moramo razmisliti o celotnem sistemu glasbene industrije... Če želijo ali ne, morajo. Aha in še nekaj.... Več ali manj majhna skrivnost iz moje strani. V kratkem bo SCHUBfaktor dobil hčerinsko založbo, ki bo namenjena izdajanju dubstep glasbe. Dubstep mi je zelo všeč, rad ga poslušam, v tem trenutku je edina glasba, ki mi dovoljuje eksperimentiranje. Mislim, da je techno dosegel svoje meje, tukaj ni ničesar novega dokazovati. Dubstep je zame pot za ustvarjanje nečesa novega.


8. Veliko DJ-jev, ki so včasih vrteli hardtechno je zašlo v mehkejše vode - techno ali minimal. Kaj meniš o tem?

Mislim, da se vsak skozi leta in čas glasbeno razvija, vendar ob enem mislim tudi, da je tukaj nekaj primerov, ki to počnejo le zato, ker mislijo da lahko postanejo bogatejši in bolj slavni, če vrtijo in producirajo minimal. Veliko starejših DJ-ev, ki so res znani po Hardtechnu, zdaj počnejo dolgočasno počasno glasbo (in so izgubili veliko oboževalcev!) Nekateri to počnejo iz strasti, nekateri zato, ker mislijo da so tako pomembnejši od nas ostalih. Vendar meni je vseeno - jaz ljubim hardtechno in zame je to edina energija. Ne morem se znoreti, če vrtim 130 BPM techno. Rad jo poslušam in ustvarjam doma, ko si želim miru, vendar na partyu želim vrteti trdo in neizprosno glasbo, saj si želim v tistem trenutku izbiti vse probleme iz glasbe in pozabiti na vse kar se dogaja okoli mene in mislim, da enako razmišljajo tudi hardtechno fani. Torej vsak počne kar želi in to je dobro. Ampak povem vam: ne zanimajo me ostali, tudi če se celotna scena spremeni POČNEM KAR ŽELIM IN SE NE OZIRAM NA OSTALE IN NE GLEDAM NA TRENDE. Zaradi tega me ljudje imajo radi in me občudujejo. Vseeno mi je za pravila, zvrsti ali karkoli drugega... če želim v svojem setu zavrteti narodno glasbo, jo pač zavrtim. Če imam dober hardstyle ali dubstep komad, ki mi je všeč ga enostavno zavrtim. Jaz sem DJ, moje delo je, da vrtim glasbo, mešam različne stile in zvrsti. Veliko ljudi sploh ne ve kaj vbistvu pomeni poklic DJ-ja. ˝Moraš uporabiti ta efekt, vrteti na 10 gramofonih, uporabljati tri prenosnike, si poriniti glow-stik v zadnjico,...bla bla bla.˝ Sam ne želim biti klovn, jaz sem DJ in moje delo je, da miksam ploščo A z ploščo B, z lastnimi prsti ˝ujamem˝ ritem in zabavam ljudi. Mogoče zveni malce staromodno, ampak to je moj način. Zame obstaja le eno pravilo: V TECHNU NI PRAVIL!!! Če razumete to pravilo, potem razumete tudi Techno. :)


9. Kaj nam pripravljaš za 18. december, ko boš ponovno nastopil v Sloveniji? Kaj lahko ljudje pričakujejo od tebe?

Publika, ki me zares dobro pozna, ve da bom prikazal nekaj kar ne pričakujejo. :) Ne obremenjujte se z zvrstjo, stilom, pričakovanji - sprostite se in se mi povsem prepustite, da vas popeljem na popotovanje skozi glasbo. Pravila, meje in probleme postavite na stran... Verjemite mi, jaz vas bom vodil. :) Edina stvar, ki jo lahko obljubim je, da moja glasba nebo šla pod 155 BPM. :)


10. Imaš še kakšno sporočilo za tvoje oboževalce, ki te že nestrpno pričakujejo v Simfoniji?

Plešite, zabavajte se, pozabite na probleme, znorite se in ostanite to kar ste! Mi smo rejverji in še vedno smo združeni!


Avtor: Mario Beganović

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 15.12.2010 ob 10:40