Kdo hodi kam srat

Čeprav je po besedah vremenoslovcev najhujša vročina že za nami, pa se takole v zgornjem nadstropju ob treh prižganih računalnikih (in vsej ostali periferiji) še vedno pocedi kakšen mini curek znoja. In ko samo pomislim, kako je bilo še ne tako dolgo nazaj, se curki prožijo kot za stavo.

Namreč, prejšnji lastnik hiše je ob prodaji zatrjeval, da je - majkemu! - streha maksimalno izolirana in da ne bo nobenih težav ne z mrazom ne z vročino. Že prvo zimo po vselitvi sva malce podvomila v njegove besede, a se nisva kaj dosti sekirala in sva odprla radiator do konca. V naslednjih zimah takisto. In potem je prišlo prvo res vroče poletje. Po nekaj dneh polnih obupa sem vso kramo prestavil v pritličje, kjer polmetrske kamnite stene delajo čudeže.

 

Lani pa je bilo treba kramo zopet prestaviti nazaj. Da se ne bi ponovila zgodba izpred parih let, sem si omislil klimo (tako prenosno, da ne bo treba razbijati sten). Zadeva je funkcionirala kar spodobno, tudi pozimi se je obnesla z gretjem. Družina je bila srečna.

 

In potem pride vroče poletje. In potem crkne klima. Ojoj! Ob izdatnih mukah spravim 35 kilogramsko škatlo po strmih in ozkih stopnicah do avta in gremo na servis. "Ja ni problema," reče serviser. "Samo en modul bomo zamenjali."
Ja super, celo ne bo tako drago. In fertik bo do konca tedna. Še bolje! To majstore!

 

Zadeva ni bila popravljena do konca tedna. Niti do konca naslednjega tedna. Modula nimajo na zalogi, je treba počakati, da ga pošljejo.
Do konca najhujše vročine vmes še nekajkrat zmanjka elektrike, tako da se lahko hladimo le pod tušem. Dobra stran tega je, da računalniki dodatno ne grejejo hiše. Bil sem že tako obupan, da sem razmišljal, da bi se s prenosnikom prestavil v avto, kjer klima zaenkrat še deluje (ja, v tistem tednu je tudi v avtu nehala hladiti na sovoznikovi strani).

 

Star čebelji pregovor pravi, da gre hudič na tevelik kup srat. Pri meni se je očitno ustrašil, da bo pekel zamrznil.

 

Sedaj, ko je vročine konec, in ko ne potrebujem niti ventilatorja, popravljena klima vdano ždi v kotu in čaka, če bo slučajno treba kaj popihati. Vsaj upam, da je popravljena. V svetem besu je sploh še nisem priklopil.

Avtor: Kelvan

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 10.8.2010 ob 18:31