Kaj dogaja? Nič!

Vedno bolj se mi zdi, da so časi dobrih partyev že zdavnaj minili, ali pa je to samo trenutno stanje, ko se vsi izgovarjajo na finančno krizo. Samo da se je ta kriza pri nas začela že pred nekaj leti. Sprašujem se, kje pravzaprav tiči razlog, da gre vse nekam v maloro in da raje doma gledam Razočarane gospodinje, kot pa da hodim na neke kvazi partye.

Moj dragi me je svaril, naj se ne lotim te teme, ampak kaj češ, novinarji moramo vsake toliko tudi malo provocirati, tako namreč nastajajo sočne zgodbe. Kdor me dobro pozna, ve, da sem pred nekaj leti redno hodila v 4ko, tako redno, kot moja mami hodi v štacuno. To je zgledalo nekako takole: v petek se je šlo na drum&bass, v soboto na techno, v nedeljo na roza, ponedeljek smo imeli prosto, obvezno vsak torek astrodisco, v sredo smo malo počivali, v četrtek so imeli na malem flooru predavanje. Tako je šlo vsak teden skoraj 2 leti. Z zaposlenimi smo se poznali po imenu, ob koncu sezone smo pošiljali maile in se zahvaljevali za čudovit program.

Danes obiščem kletne prostore Kersnikove 4 samo, če me kdo ugrabi in na silo odpelje tja. Gre namreč za to, da je spored že 2 leti neprestano isti, nič ni novega, kar bi fasciniralo. Iz noči v noč se vrti ista ali pa zelo podobna glasba -  in to taka, ki za moje pojme ni namenjena žuranju, ampak posedanju ob kavi. Čudno, sem mislila, da je K4 klub in ne dnevni bar pri štefki.

Zanalašč sem okupirala njihov program za februar, pa da vidimo: minimal, reggae (ok na to bi celo šla 1x na leto), potem roza, torek minimal, sreda dub ali nekaj sličnega, enkrat za spremembo tech-house, sobota trance, roza, soul&funk, končno en techno, za pusta minimal, pa roza, pa v sredo še ena doza minimala, takisto petek in nakoncu boh se usmili celo en drumič. Je še kdo opazil, da se beseda minimal nekam velikokrat pojavi?

Pa to ni samo v 4ki. Raje ne povem, koliko časa me že ni bilo v naši precenjeni Ambasadi. Ali v InBoxu (v bistvu še nikoli, nazadnje je bil to še Factory). Pa ne gre samo za glasbeni izbor. Nihče se ne potrudi ponuditi še kaj več. Ljudje smo vizualna bitja in je potrebno poleg sluha zadovoljiti vsaj še to. Eden redkih dobrih momentov iz 4ke v zadnjem času je bil nek hip hop drumič, rolali so eni hrvati, zravn pa so grafitarji sprejali svoje wicked umetnine. Takih stvari manjka!

Ne čudim se, da vse več ljudi odhaja v tujino, kjer so partyi na čisto drugem nivoju. Samo spomnite se, kdaj je bila pri nas kaka orng masovka, da se je o njej govorilo že 3 mesece prej. Verjetno je to kak Meet Me, ne tisti zadnji, ampak tam okoli 2004. To, kar se zdaj organizira, za moje pojme ni nič vredno, ker je že v štartu narobe zastavljeno. Dokler bodo partyi organizirani zaradi želje po zaslužku in ne zaradi želje obiskovalcu ponuditi neko novo dogodivščino, bo stanje polzelo tja proti poraznemu. Ljudje pa bodo odhajali drugam.

Avtor: Katja Kozlevčar

Objavljeno: