MR.TADO / DJ PSIHO: ANNA LEE

»Prebujeno ljubljansko podzemlje.«

Zgodba slovenskega urbanega ustvarjalca Tadeja Markelja, znanega kot Mr. Tado, je polna nastopov, članstev v lokalnih bendih in sodelovanj, predvsem pa uporništva in neizmerne ljubezni do glasbe. Začetki sodelovanja z DJ Psihotom segajo v prva leta tega stoletja z vzpostavitvijo sodelovanja pri oblikovanju hiphop ritmov. Sledil je nastanek konca pričujoče triologije in zagotov razvoj nove, podtalne scene v Ljubljani. Posledica tega je obdobje poblaznelih zabav, pa tudi delovanje v založbi Coalition Records, ki med drugim pod svojo streho gosti tudi priznano ime elektronske glasbe - DJ Psiho.

Tadej Markelj aka Mr. Tado je širši publiki prav gotovo najbolj znan pod imenom Dado, ki se je večkrat dokazal kot MC, pevec, avtor tekstov, aranžmajev in igranja bass kitare ter neizprosnega sukanja gramofonov v ritmu Breakbeata. Ne gre spregledati sodelovanja z Srečno mladino, Garbage Enemy, Ironic Tronic, Klemen Klemen, Ali En, DJ Umek, Iztok Turk in še in še bi lahko naštevali… Finoča tipa multipraktik, cepljena za urbano podtalje!

Bojan Novak se je kot DJ Psiho (Annunaki Rec., Vezotonik, SCR, Coalition Rec.) z gramofoni in energičnim pristopom pred publiko hitro povzpel na sam vrh elektronske tehno scene pri nas. Z ustanovitvijo založbe Annunaki Records je izdal številne vinilke in cd-je, kjer so se med drugim zvrstili DJ Bizzy, Veztax, Luigy Van, Iztok Turk, Mario Marolt, Mc Flasher in drugi. Izdal je tudi dolgoletno hip hop delo na CDju, kjer so sodelovala mnoga znana slovenska hip hop imena - Klemen Klemen, 6pack Čukur, Zlatko, BMD, Ballau in Laydee B. Njegovo srce še danes ostaja zapisno produkciji avtorskega dela, katerega zadnji rezultat je pričujoči komad Anna Lee.

ZADNJI DEL URBANE TRIOLOGIJE

Mr. Tado je namišljeni stripovski junak brez posebnih sposobnosti. Njegova edina moč je njegovo rentgensko videnje družbe. Nehumano poigravanje z besedili in pojmi zleze pod kožo tudi največjemu sovražniku. Ana Lee je po Sakate Te Joksi in Na Oblaku ZLObode zadnji izdelek v trilogiji, ki preko AV zapisa ponazarja kako Mr. Tado dojema svobodo, ter jo primerja z večplastnim svetom v katerem živimo. V zadnjem delu mu je postalo jasno, da se svoboda na veliko kupuje, še posebaj v majhni deželici kjer živi.
 

 


Avtor: Coalition Records

Objavljeno: