Slovenski teden glasbe

Slovenski teden glasbe se bo prvič odvijal od 21. do 25. marca letos na različnih lokacijah po Ljubljani. Gre za glasbeno-kulturni dogodek z namenom povezovanja na lokalni in mednarodni ravni. Glavni cilji dogodka so informiranje in motiviranje delujočih na glasbenem področju ter mednarodna promocija slovenskih glasbenih ustvarjalcev.

Slovenski teden glasbe – STG – je na slovenskih tleh pionirski projekt, ki je nastal po vzoru podobnih odmevnih tujih glasbenih dogodkov in konferenc, kot so Kanadski teden glasbe, Nizozemsko jazz srečanje, Waves Vienna, Berlinski teden glasbe in drugi.Bistvena značilnost dogodka je, da bo usmerjen predvsem v podporo domače glasbe in glasbenikov ter promocijo le-teh, tudi preko povezovanja s partnerji iz tujine.

 

Prva izdaja Slovenskega tedna glasbe – STG 2012 – bo namenjena predvsem klubski in popularni glasbi (rock, etno, jazz, elektronska glasba, pop, metal ipd) in bo zasnovana v dveh glavnih delih – festival ter delavnice s konferenco. Mednarodni partnerji STG 2012 so: madžarski festival Sziget, hrvaški Terraneo, srbski Exit ter avstrijski festival in konferenca Waves Vienna. STG 2012 je namenjen različnim akterjem glasbene scene, torej: izvajalcem (glasbenikom, didžejem), glasbenim managerjem, booking agentom, organizatorjem glasbenih prireditev, predstavnikom klubov, glasbenim distributerjem, producentom, festivalskim producentom, režiserjem videospotov, slovenskim medijem.

 

Festivalski del bo potekal na štirih različnih lokacijah v Ljubljani s težiščem v CUK Kino Šiška. Program je odprtega značaja, izvajalce za nastop pa bo izbrala mednarodna strokovna komisija na podlagi prejetih prijav na slovenski razpis za mednarodno glasbeno prireditev STG 2012. Izvajalci se bodo v štirih dneh, med 21. in 24. marcem 2012 predstavili na štirih prizoriščih (Kino Šiška, K4, Gala hala, Orto bar), tuji partnerji pa bodo med nastopajočimi slovenskimi izvajalci na STG izbrali izvajalce, ki bodo nastopili na njihovem domačem festivalu. Eden izmed osrednjih ciljev STG je tudi privabiti čim večje število glasbenih producentov in novinarjev iz Slovenije in tujine, ki naj bi prispevali k večji prepoznavnosti – predvsem mednarodni – slovenske glasbe.

 

Mednarodna glasbena prireditev STG 2012 bo s predavanji in delavnicami (med 21. in 24. marcem) odpirala pereče teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniški trendi, glasbeno novinarstvo, » prodor na večje trge«, pomembnost videospotov kot del vizualne podobe glasbe, PR delavnica za glasbenike itd. Gostje predavanj in delavnic bodo tako domači kot tuji poznavalci. Obiskovalci prireditve bodo imeli možnost dobiti informacije in smernice neposredno od strokovnjakov na glasbeni sceni.

 

Sreda, 21. 3. 2012:
Uvodna predstavitev mednarodne glasbene prireditve,
predstavitev slovenskih glasbenih institucij
in pregled aktualnega dogajanja na domači in tuji glasbeni sceni.

 

Četrtek, 22. 3. 2012:
Glasbeno novinarstvo.

 

Petek, 23. 3. 2012:
Koraki do širše prepoznavnosti
- booking in odnosi z javnostmi.

Sobota, 24. 3. 2012:
Vizualna podoba glasbe.

Nedelja, 25. 3. 2012:
Zaključna prireditev in razglasitev
s koncertom priznane mednarodne glasbene zasedbe.

 

 

 

PRIJAVA NA NASTOP NA STG 2012

 

Slovenske glasbene izvajalce vabimo k prijavi za nastop na Slovenski teden glasbe (STG 2012), ki se bo odvijal od 21.3. do 25.3. v Ljubljani. Mednarodna strokovna komisija (predstavnik Waves Vienna, predstavnik festivala Sziget, predstavnik festivala Exit, predstavnik festivala Terraneo) bo izmed vseh prispelih prijav izbrala 12 izvajalcev, ki bodo nastopili na STG-ju 2012. Izmed 12 izbranih za nastop na STG 2012 pa bodo na koncu izbrali tiste, ki bodo nastopili tudi na njihovem festivalu. Izbrane zasedbe bodo poleg nastopa, deležne tudi promocije v državah festivalov pred nastopom na festivalu. Rok za prijavo je do 15. 2. 2012!

 

Podrobne pogoje sodelovanja in način prijave najdete na www.stg.si


Avtor: Agencija Antonov

Objavljeno: