Zakomplicirano

Moja pričakovanja o mirnem toku življenja, ki bo sledilo zadnjim avgustovskim dnem, je očitno samo neka otroška iluzija. Najbrž je res samo otrok lahko tako neveden in naiven, da verjame, da je življenje lahko tudi nice & easy. Nič ni nikoli nice & easy, pa četudi je, se najbrž spet nahajamo v enem izmed svojih svetov, kateri se nam bo zdaj zdaj sesul. Izkoristite teh 5 minut.

Razmišljam, zakaj hudiča smo ljudje tako spackani skupaj, da vedno vsako stvar zakompliciramo. Ali pa smo res samo ženske take? Ko že vse kaže, da se bo vsakdan ukalupil in je edina stvar, ki te lahko zmoti v tvoji dnevni rutini prazen rezervoar za kavo, vedno in v vsakem primeru poskrbiš za popestritev. Podzavestno poiščeš najbolj debilnega izmed razlogov in se skregaš s punco/fantom, ne da bi se kasneje sploh spominjal, kaj hudimana je tisti razlog bil. Če si dovolj trmast ali pa če je bil ta spopad že 247-ti po vrsti, spakiraš in se preseliš k mami. Happy life!

Življenje si lahko otežiš na več načinov. Verjemite, sem ekspert! Drug scenarij bi lahko šel nekako takole: službena zabava, veliko alkohola in še več smeha. Na dan pridejo vse skrivnosti pisarne in kar naenkrat ugotoviš, da je šef prasec. Seveda ne oklevaš in mu to tudi takoj zabrusiš v obraz, najbolje po mikrofonu, za večji dramatični učinek. Kaj sledi v ponedeljek zjutraj si lahko kar predstavljate, če pa ste vsaj malo podobni meni, se tega lahko tudi prav dobro spominjate.

Seveda niso vse komplikacije tako grandiozne, lahko imate povsem nesrečno življenje že z majhnimi odločitvami. Na faxu lahko izberete predmet, ki ga pravzaprav sovražite še iz časa, ko ste nosili slinček. Svoji punci lahko »pomotoma« presnamete DVD, na katerem je imela vse dele nanizanke Sex And The City, zdaj pa si lahko pogleda celotno evropsko prvenstvo v nogometu. Masaker je neizbežen. In prav nič manj boleče ne bo, če napačni osebi pošljete napačen sms. Večrat stestirano.

Zanimivo je tudi, kako pridemo do svojih neracionalnih odločitev. Lahko smo akademiki iz najvišjih vrst ali navadni šalabajzerji, stvar preštudiramo iz vseh zornih kotov in namesto, da bi se odločili za najoptimalnejšo rešitev, še malo razmislimo in izberemo tisto, ki povzroči največji impakt v našem življenju, čeprav dobro vemo, kakšne posledice nas čakajo. Očitno si nekje v podzavesti res želimo življenje literarnih in filmskih junakov, samo da večine potem ne čaka srečen The End.

Tistega, ki bo iznašel univerzalno formulo za izogib tem in podobnim incidentom, čaka večna slava in bogatstvo. Zaradi mene ga lahko takoj izvolijo za najvišjega predstavnika naše rase, ker če mu je uspelo to, potem bo zagotovo znal odpraviti tudi lakoto in poskrbeti za mir na svetu. Je pa tudi res, da če bi se znali izogniti vsem napačnim odločitvam, burnim reakcijam in nasploh neumnostim, nikoli ne bi bili nesrečno zaljubljeni, nikoli ne bi izkusili prave norosti in svobode, nikoli ne bi čisto zares živeli. Včasih je vseeno potrebno tvegati, da dosežemo svoje sanje in se česa naučimo tudi iz lastnih napak.

Avtor: Katja Kozlevčar

Objavljeno: